Obyčejný člověk (definice)

Obyčejný člověk je takový poloumělý konstrukt, hojně využívaný například v politice. Strany (zejména levicové) mají plnou hubu starostí o obyčejné lidi, jiné jsou zase s lidmi pro lidi a podobně. Je za tím snaha o jistou aproximaci průměrného člověka, jednotky z davu; o vyvolání pocitu „to jsem přesně já“ u běžného voliče.

Někteří lidé se s tímto označením hrdě ztotožňují, rádi jsou obyčejným a průměrným člověkem.

Podepisují se tak i v internetových diskusích, a tak se tam můžeme setkat s identitami typu obyčejný člověk, obyčejný občan, nebo jen občan, případně dokonce slušný občan.

Slušnost je asi nejzásadnější vlastností obyčejného člověka. Respektive obyčejný člověk je přesvědčen, že touto vlastností oplývá. V praxi však obvykle trpí podobnými morálními závadami, jako ti, u kterých tyto neřesti hlasitě kritizuje. Vzhledem ke své průměrnosti to však není tolik vidět navenek.

Osobně si obyčejného člověka představuji jako nepříliš přemýšlivého a aktivního, milujícího předžvýkané zpravodajství, s jednoduchými a rychle tvořenými názory v podstatě na cokoliv, s IQ někde kolem širokého vrcholu Gaussovy křivky.

Obyčejný člověk se často proti něčemu negativně vymezuje. Typickou ukázkou je již zprofanovaná věta: „Já jsem jen obyčejnej chudej člověk, já totiž nekradu.“ Ve skutečnosti sice krade, ale jen málo, nemá totiž moc příležitostí. Jinak by se v klidu stal třeba stejným kariéristickým zlodějem, na jakého teď tak horlivě nadává. Starost o něčí morálku tak v podání obyčejného člověka bývá pouze zastíranou závistí nad příležitostmi, kterých se jemu samotnému nedostalo.

Poznali jste v článku svého souseda nebo strejce, který pravidelně nadává nad pivem? Správně, přesně o nich byla řeč. A to si představte, že půlka naší populace je ještě horší.

Možná je nabíledni otázka, zda množina obyčejných lidí není shodná s množinou vohnoutů. Domnívám se, že nikoliv – vohnouti tvoří pouze podmnožinu obyčejných lidí, která je ke všemu ještě chorobně líná.

Poznámka: tento pojem (částečně již popisující určitá specifika české povahy) jsem zde pouze zadefinoval, protože ho brzy budu potřebovat v jiném článku :)

3 komentáře

Pavlina Cerna

Děkuji za tento příspěvek.

Adam

Souhlas

Tanja Burdová

Na něco přeci jste pozapomněl že by to bylo stářím, hlouposti nebo lhaní si do kapsy. OBYČEJNÝ ČLOVĚK má jiste zásady přes které nepůjde. Třeba neodstraní někoho z cesty kvůli kariéře nebo moci. To dělají NEOBYČEJNÉ ZRUDIČKY. Jak se vám to líbilo???

Reagovat